PrivacyVeilig Internetten

Hoe krijg toegang tot het Dark Web? Volg deze stappen

Hoe krijg ik toegang tot het Dark Web? Volg deze simpele stappen

In dit artikel krijg je antwoord op de vraag hoe je toegang tot het Dark Web kunt krijgen. Daarnaast gaan we onder andere dieper in over wat het Dark Web is, waarom je het zou willen gebruiken, of het Dark Web legaal is, wat het verschil is met het deep web en geven we meerdere handige tips.

Na het lezen van dit artikel weet je alles over hoe je veilig het Dark Web kunt bezoeken. Want het bezoeken van het Dark Web is waarschijnlijk een stuk eenvoudiger dan je denkt, maar het is belangrijk dat je dit op een veilige manier doet.

Wat is het Dark Web?

Het Dark Web is een term dat een verzameling websites op het versleutelde netwerk Tor aanduidt. Deze websites kunnen niet gevonden worden door traditionele zoekmachines zoals Google en Bing of via de doorsnee browsers. Deze websites zijn alleen te bezoeken via het TOR-netwerk, waar je later in dit artikel meer over leest.

De websites op het Dark Web lopen uiteen, maar de meeste mensen associëren het Dark Web met de welbekende Dark Web Markets. Op deze marktplaatsen kunnen gebruikers onder andere vele soorten drugs, credit card gegevens, gehackte PayPal accounts, malware en nog veel meer “enge” dingen kopen.

De reden waarom deze websites alleen te vinden zijn via het Tor-netwerk is vrij simpel: het is namelijk veel lastiger voor overheidsinstanties om de bezoekers en de beheerders van de websites te achterhalen. Op het netwerk worden de IP-adressen namelijk door verschillende encryptieslagen gerouteerd om een ander IP-adres op het Tor-netwerk te krijgen. Voeg daar het gebruik van een VPN bij op en het is haast onmogelijk om achterhaald te worden.

Hoe het dark web werkt

Waarom zou je het Dark Web willen gebruiken?

Wie denkt dat alle “Dark Websites” gebruik maken van het Tor-netwerk zit fout. Er bestaan namelijk soortgelijke diensten zoals I2P, maar het idee erachter blijft hetzelfde.

Het Dark Web wordt vaak geassocieerd met de illegale marktplaatsen en dat is begrijpelijk, want deze marktplaatsen zijn de laatste jaren vaak in het nieuws gekomen en worden door veel mensen bezocht. Of denk aan de vele nieuwskoppen over hacks met miljoenen inloggegevens van welbekende websites die op het Dark Web worden aangeboden. Echter, het Dark Web is niet alleen maar voor slechte doeleinden bedoeld. Integendeel zelfs, want gebruikers van over de hele wereld kunnen hier met elkaar communiceren zonder dat de communicatie wordt onderschept door overheidsinstanties. En hoewel dit natuurlijk ideaal is voor mensen met verkeerde doeleinden, zijn er ook veel landen in de wereld waar het censuur op de overheid sterk aanwezig is en de vrijheid op het internet beperkt is. Met deze technologie kunnen ook in dat soort landen vrij gecommuniceerd worden. Daarnaast zijn er genoeg andere redenen waarom je het Dark Web voor goede doeleinden kunt gebruiken.

TIP: gebruik een VPN tijdens het bezoeken van het dark web

Een belangrijke tips is om een VPN-verbinding te gebruiken bij het bezoeken van het Dark Web. Een VPN-verbinding biedt extra bescherming en privacy aan. Onder andere doordat de Tor-browser de nodige kwetsbaarheden heeft, is een VPN-verbinding altijd aan te raden. In dit artikel lees je meer over de werking van een VPN.

Uitleg wat een vpn is

Hoe krijg je toegang tot het Dark Web?

Toegang tot het Dark Web krijgen is vrij eenvoudig, maar je wilt dit natuurlijk op een zo veilig mogelijke manier doen. Hieronder vind je stapsgewijs hoe je toegang tot het Dark Web kunt krijgen. Verder in dit artikel lees je meer over de veiligheid van het gebruik van het Tor-netwerk.

  1. Download en installeer de Tor-browser via Torproject.org
  2. Open de Tor-browser
  3. Stel in dat scripts niet op de achtergrond gerund kunnen worden in de Tor-browser
  4. Selecteer het beveiligingsniveau dat je wilt gebruiken
  5. Een goed startpunt op het Dark Web is hidden wiki. De hidden wiki url verandert regelmatig, maar momenteel (mei 2020) is dit de hidden wiki url: http://wikitjerrta4qgz4.onion/. Hier kun je een overzicht vinden met links naar meerdere websites op het Dark Web.

Zoals we hierboven al hadden vermeld is het toegang krijgen tot het Dark Web zeer eenvoudig. Hier lees je hoe je dit kunt doen op een zo veilig mogelijke manier.

Gebruik de Tor-browser om het Dark Web te bezoeken

Het is nu wel duidelijk dat je een Tor-browser moet gebruiken om toegang tot het grootste gedeelte van het Dark Web te krijgen. De Tor-browser is in grote maten te vergelijken met de bekende browsers, zoals Google Chrome, Safari en Firefox, maar in plaats van dat de browser toegang verschaft tot de gewone websites, krijg je via de Tor-browser ook toegang tot alle .onion websites. En dit zijn er veel meer dan je waarschijnlijk verwacht. Daarnaast zijn deze websites haast niet te onthouden. De domeinnamen bestaan uit willekeurige letters en cijfers. Wanneer je in een normale browser gaat zoeken naar een .onion website, zul je merken dat er niets gebeurt. Echter, zijn alle doorsnee websites met extensies als bijvoorbeeld .nl, wel gewoon te bezoeken via de Tor-browser.

Met de Tor-browser kunnen bezoekers anoniem surfen. Simpel gezegd gaat een browserverzoek door een netwerk van andere computers om uiteindelijk op de eindbestemming (lees: gewenste website) te komen. Via een guard node, diverse relay nodes en een exit node wordt het verzoek aangevraagd. Hierdoor is je browsegedrag lastig te achterhalen.

Maar waarom moet ik dan over een VPN-verbinding beschikken of instellingen in de Tor-browser aanpassen? Op deze vraag gaan wij hieronder dieper op in.

Toegang krijgen tot dark web via Tor-browser

Instellingen in de TOR-browser

Je wilt niet dat er tijdens het browsen op de achtergrond scripts kunnen worden gerund. Daarom moet je wat instellingen aanpassen in de browser. Klik in de Tor-browser rechtsboven op het symbool “S”. Vervolgens klik je op het slang icoontje. In het volgende scherm kun je aangeven wat je toestaat tijdens het bezoeken van een website. Zo kun je hier ook instellen dat je niet wilt dat websites scripts op de achtergrond kunnen draaien. Dit voorkomt dat er bijvoorbeeld malware op je computer kan worden geïnstalleerd. Door het blokkeren van scripts verklein je de kans hierop enorm. Op het moment dat het rode uitroepteken niet meer zichtbaar is naast het “S” symbool, kun je veilig beginnen met het surfen op het Dark Web.

Beveiligingsniveaus van de TOR-browser

Een andere optie om jezelf nog veiliger te maken op het Tor-netwerk is door het beveiligingsniveau aan te passen. Je hebt de keuze uit drie verschillende opties: Standard, Safer, Safest. In de screenshots hieronder kun je de verschillen tussen de drie mogelijkheden opmaken. Dan kies je voor de optie “Safest” zul je denken, maar zo simpel is het helaas niet. Hoe hoger het beveiligingsniveau, des te trager je verbinding zal worden en hoe meer functionaliteiten er op de website worden uitgeschakeld. Om op het scherm te komen waar je dit kunt aanpassen, klik je op het icoontje naast het “Bookmark” icoontje en vervolgens op “Advanced Security Settings”. Nu word je doorgestuurd naar de pagina waar je een beveiligingsniveau kunt instellen. Ook kun je hier andere opties selecteren om jezelf nog veiliger op het Dark Web te maken.

beveiligingsniveaus instellen    beveiligingsniveaus tor-browser instellen

Extra veilig met een VPN

We gaven al aan dat het toegang tot het Dark Web krijgen vrij eenvoudig was, maar om dit extra veilig te doen je wel enkele stappen moet verrichten. Naast was instellingen aanpassen in de Tor-browser, is een VPN ook aan te raden. Je wilt namelijk zo anoniem mogelijk zijn op het Dark Web en een VPN kan hier uiteraard bij helpen. Wanneer je nog niet bekend bent met een VPN, lees je hier meer over op onze website.

Waarom wij een VPN op het Dark Web aanraden is zeer eenvoudig. Het Dark Web wordt ook gebruikt door mensen met verkeerde bedoelingen, zoals criminelen en hackers en het is toch fijn om te weten dat ze jouw identiteit (o.a. jouw IP-adres) niet op de een of andere manier kunnen achterhalen. Er zijn veel betrouwbare VPN’s, waarvan je er op Anoniemonline.nl meerdere kunt vinden.

Mag je op het Dark Web rondsnuffelen?

Mag je het Dark Web bezoeken? En mag je de Tor-browser installeren? Het antwoord hierop is: ja. Het bezoeken van het Dark Web is legaal, maar de activiteiten die je op het Dark Web doet, kunnen uiteraard wel illegaal zijn. Daarnaast is toegang tot het Dark Web niet in ieder land legaal. Houd daar dus rekening mee als je je in een land bevindt met weinig internetvrijheid.

Maar in ons land geldt dat er geen wettelijke bepaling is die het gebruik ervan strafbaar stelt. In Nederland is het namelijk ook niet verplicht om altijd traceerbaar te zijn. Hierdoor mag je dus legaal op het Tor-netwerk surfen. Net zoals op het gewone web blijven illegale activiteiten, zoals het aanschaffen van drugs, het bezoeken van illegale (kinder)porno websites of het bekijken van andere illegale content nog steeds strafbaar.

Het kan ook strafbaar zijn wanneer je een illegaal product aanschaft, maar uiteindelijk niet in handen krijgt. Zo is er enkele jaren geleden een verdachte veroordeeld voor het proberen van het kopen van een vuurwapen. De verdachte heeft het wapen nooit ontvangen, maar is uiteindelijk toch veroordeeld voor een poging tot het voorhanden krijgen van een vuurwapen.

Dark Web en deep web: wat is het verschil?

Deze twee termen worden vaak door elkaar gehaald, wat begrijpelijk is, maar onterecht. Een deel van alle websites kun je vinden via de doorsnee zoekmachines op het gewone web. Alle overige websites behoren tot het deep web. Een deel van de websites op het deep web behoren tot het Dark Web.

Een zoekmachine, zoals Google of Bing, kun je zien als een database van websites. Websites die niet via deze zoekmachines te bezoeken zijn, behoren tot het deep web. Deze websites zijn niet direct illegaal. Zo hoort bijvoorbeeld de inlogpagina van je bank, de inlogpagina van je webmail of andere pagina’s die alleen na authenticatie te bezoeken zijn ook tot het deep web.

Daarnaast bestaat er dus het Dark Web. Hier vind je websites die doorgaans alleen via de Tor-browser te bezoeken zijn. Van het verhandelen van drugs, het aanbieden van gestolen creditcards tot forums met illegale (kinder)porno materiaal. Hoewel een groot deel van Dark Web bestaat uit “legale” websites, vind je hier dus ook veel illegale content. Het deep web wordt dus onterecht vergeleken met het Dark Web.

Marktplaats op het Dark Web

Dark Web op je mobiel

Mensen met een Android smartphone kunnen het Dark Web via hun mobiele telefoon bezoeken. Voor mensen met een iOS toestel is het helaas nog niet mogelijk om te surfen op het Dark Web.

Dark Web bezoeken op Android

Om het Dark Web te bezoeken heb je momenteel twee apps nodig. Eerste moet je de app “Orbot: Tor for Android” downloaden via de Playstore. Met deze app kun je een proxyverbinding aanmaken met de Tor-browser. De andere app is Tor Browser (Alpha). Nu is het mogelijk om anoniem te surfen op het Dark Web op een Android telefoon. Daarnaast hebben de ontwikkelaars van de app belooft om het in de toekomst mogelijk te maken om het Dark Web te bezoeken met slechts één app. Helaas is het op het moment van schrijven niet bekend of er ook een iOS-versie aankomt.

Blijf anoniem met deze vijf tips

Helaas is het installeren van de Tor-browser niet voldoende om veilig te kunnen surfen op het internet. Het toegang krijgen tot het Dark Web is pas het begin. Belangrijker nog is om je veilig te wanen op het Dark Web. Daarom hebben wij een vijftal tips op een rij gezet.

  1. Houd je Tor-browser altijd up-to-date

Eén van de belangrijkste tips om veilig te surfen op het Dark Web is het up-to-date houden van je Tor-browser. Oudere versies kunnen namelijk kwetsbaarheden bevatten.

  1. Gebruik een VPN voor extra bescherming

We hebben het hierboven al meermaals aangegeven: het gebruik van een VPN zorgt voor extra bescherming tijdens het bezoeken van het Dark Web.

  1. Blokkeer scripts in de Tor-browser

Door in te stellen dat websites geen scripts zonder jouw toestemming kunnen runnen, verlaag je de kans op virussen aannemelijk. Sommige websites proberen namelijk malware tijdens het bezoeken te installeren op jouw computer. Hiervoor moeten ze natuurlijk wel een script runnen.

  1. Wees voorzichtig met wat je download

Tamelijk vanzelfsprekend, maar daardoor niet minder belangrijk om te vermelden. Het blokkeren van scripts is natuurlijk niet voldoende als je het virus of malware zelf downloadt. Zo virus en malware kan in elke bestandstype verstopt zitten en vaak kom je er pas achter als het te laat is. Een manier om dit te voorkomen is door het gebruik van een virtuele machine.

  1. Wees alert en vertrouw niemand

Op het gewone web surfen veel gebruikers nog steeds alsof er geen cyberbedreigingen zijn. Als je met dezelfde instelling op het Dark Web bezig bent, kan dit grote gevolgen hebben.

Tips om ransomeware te voorkomen

Vijf mythes over het Dark Web

Daarnaast willen we enkele mythes over het Dark Web nog even uitlichten. Hieronder lees je vijf dingen over het Dark Web dat absoluut niet waar zijn.

  1. Het Dark Web is illegaal

In Nederland kun je gewoon legaal het Dark Web bezoeken. Echter, er zijn genoeg dingen op het Dark Web illegaal, dus kijk uit waar je je mee bezig houdt.

  1. Toegang tot het Dark Web krijgen is erg lastig

Ook dit is niet waar. Het toegang krijgen tot het Dark Web is binnen enkele stappen geregeld, maar dat betekent niet dat je per definitie veilig bent. Om je veiliger te maken op het Dark Web, dien je enkele aanpassingen te verrichten.

  1. Het is heel eenvoudig om “alles” te kopen op het Dark Web

Veel marktplaatsen waar je gemakkelijk drugs, account gegevens, virussen etc. kon komen zijn uit de lucht. Sommige zijn offline gehaald door overheidsinstanties en andere zijn offline gegaan door een zogeheten “Exit scam”. Gebruikers konden niet meer inloggen en de beheerders gingen met al de bitcoins ervandoor. Daarnaast zijn er ook ontzettend veel oplichters actief op het Dark Web.

  1. Het Dark Web is groter dan het normale web

Deze mythe komt omdat men het Dark Web en het deep web door elkaar halen. Het Dark Web bestaat uit slecht tienduizenden websites, waar het normale web meer dan een miljard websites bevat. 

  1. Alleen criminelen gebruiken het Dark Web

Ook dit is een mythe over het Dark Web. Het Dark Web kent namelijk vele voordelen. Zo is de privacy van het Tor-netwerk een ontzettend groot pluspunt. Daarnaast beschikken organisaties als Facebook over .onion domeinnaam, wat dan dus ook een website op het Dark Web is.

We hopen dat via het dit artikel duidelijk is geworden hoe je toegang tot het Dark Web krijgt, maar daarnaast ook duidelijk is geworden hoe je veilig kunt surfen op het afgesloten deel van het web.

Gerelateerde berichten
NieuwsPrivacyVeilig InternettenVPN Reviews

NordVPN Aanbieding. Review Beste VPN programma 2020 snel en veilig

NordVPN is een uitstekende en zeer bekende VPN-service. De mensen van dit bedrijf zitten niet stil…
Lees meer
Veilig Internetten

Alles wat je moet weten over ransomware (gijzelsoftware)

Alles wat je moet weten over ransomware (gijzelsoftware) Ransomware is een vorm van malware en is…
Lees meer
Veilig Internetten

Hoe voorkom je identiteitsfraude?

Hoe voorkom je identiteitsfraude? Jaarlijks wordt er duizenden keren melding gemaakt van…
Lees meer
Nieuwsbrief
Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat het laatste nieuws, winacties en onafhankelijke reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *