Beste wachtwoordmanagers van 2020
Om je online gegevens veilig te bewaren is een wachtwoordmanager de ideale oplossing. Niet meer voor iedere website hetzelfde wachtwoord gebruiken of meerdere wachtwoorden proberen te onthouden. Maar op de vraag wat de beste wachtwoordmanagers van 2020 zijn, is dit nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er zijn veel aanbieders beschikbaar en sommige beschikken over functionaliteiten die andere niet hebben. Dit is onder andere afhankelijk van de prijs. Ga je voor een gratis versie met beperkte mogelijkheden of vind je het niet erg om wat meer uit te geven voor meer functionaliteiten. Een functionaliteit die je bij sommige wachtwoordmanagers vindt, is het kunnen generen van sterke, nieuwe wachtwoorden en je bestaande wachtwoorden automatisch aan te passen.
Wat is een wachtwoordmanager?
De voornaamste taak van een wachtwoordmanager is het opslaan van al je wachtwoorden. De wachtwoorden worden versleutelt en opgeslagen in een beveiligde database. Wanneer je een website bezoekt en wilt inloggen, vult de wachtwoordmanager je wachtwoord automatisch in of vraagt of je het wachtwoord wilt opslaan. Echter, hoe dit gedaan wordt, op welke apparaten en besturingssystemen ze werken en welke functionaliteiten er worden aangeboden, verschilt per wachtwoordmanager.
Hoe kies je de beste wachtwoordmanager?
Door het grote aanbod aan wachtwoordmanagers, kan het lastig zijn om de beste wachtwoordmanager van 2020 te kiezen. Het is belangrijk dat je bij jezelf nagaat waarvoor je het gaat gebruiken en welke functionaliteiten je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld de applicatie met meerdere personen gebruiken of gebruik willen maken van twee-factor-authenticatie?
Zijn de wachtwoordmanagers veilig?
Wanneer je alle wachtwoorden hebt opgeslagen en versleuteld, wat houdt iemand met kwade bedoelingen tegen om toegang te krijgen tot je hoofdwachtwoord? We hebben geen glazen bol en kunnen niet in de toekomst kijken, maar onderstaande tien wachtwoordmanagers gebruiken allemaal de AES-256-technologie en hebben de meeste ook de mogelijkheid om twee-factor-authenticatie of multi-factor authenticatie te gebruiken. Daarnaast versleutelen de wachtwoordmanagers je gegevens en slaan ze deze niet lokaal op. Dit houdt in dat wanneer er een hack zou plaatsvinden, je gegevens niet kunnen worden hersteld. De hacker heeft dus niets aan de buitgemaakte data.
Verschil tussen gratis en premium
De meeste uit de lijst met de beste wachtwoordmanagers van 2020 bieden ook een gratis versie aan. Vanzelfsprekend zijn de mogelijkheden met de gratis versie beperkt en moet je bij jezelf nagaan of je dat voldoende vindt. Soms bieden wachtwoordmanagers de betaalde versie gratis aan voor 14 of 30 dagen.
Bij een gratis versie ontbreken onder andere functionaliteiten zoals: meerdere accounts, onbeperkt aantal wachtwoorden kunnen beheren en is het niet mogelijk om te synchroniseren op verschillende apparaten. Op de websites van de wachtwoordmanagers kunnen je alle verschillen met elkaar vergelijken.
De 10 beste wachtwoordmanagers van 2020
-
1Password
In het begin was 1Password een wachtwoordmanager dat zich voornamelijk focuste op Apple apparaten. Tegenwoordig is 1Password ook te gebruiken voor Android, Windows en CromeOS toestellen. Daarnaast zijn er extensies beschikbaar voor alle populaire browsers.
Wij hebben 1Password op nummer 1 gezet van onze lijst met de beste wachtwoordmanagers van 2020, omdat de wachtwoordmanager enkele extra functionaliteiten biedt. Zo kan 1Password ook gebruikt worden als een authenticatie-tool. Dit zorgt voor extra veiligheid. Daarnaast biedt 1Password een nauwe integratie met andere mobiele applicaties. De wachtwoordmanager is namelijk al geïntegreerd in veel mobiele apps, waardoor ook hier je wachtwoorden automatisch wordt ingevuld.
Wat wij nog meer erg handig vinden is de Travel Mode. Met de Travel Mode kun je jouw gevoelige gegevens tijdelijk van je apparaat verwijderen en op een later moment weer herstellen. Ontzettend handig wanneer je op reis bent en een grens passeert en niet wilt dat eventueel gevoelige gegevens worden onderschept door wetshandhaving. Nieuwsgierig geworden? Bezoek de website van 1Password voor alle informatie en probeer de dienst nu 30 dagen gratis uit.
Klik hier om naar de website van 1Password te gaan.
-
Dashlane
Dashlane heeft zowel een gratis versie als een betaald lidmaatschap. Met de gratis variant kun je tot 50 accounts opslaan. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je het abonnement op ieder moment upgraden. Doordat de wachtwoorden beveiligd worden met een multi-factor authenticatie, hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid. Daarnaast krijg je een waarschuwing wanneer je wachtwoorden op het darkweb terecht komen en synchroniseert het uiteraard met meerdere apparaten. Niet zo gek dus dat Dashlane op nummer 2 van onze lijst met de beste wachtwoordmanagers van 2020 staat.
Naast het veilig opslaan van je wachtwoorden biedt Dashlane nog meer. Zo kun je gebruik maken van de veilige bestandsopslag (voor ID-document, verzekeringspolissen etc.) en kun je veilig internetten met de VPN van Dashlane.
Dashlane is wel één van de duurste aanbieders, maar je krijgt zeker waard voor je geld. Zelf gebruik ik Dashlane nu enkele maanden en kan ik de wachtwoordmanager zeker aanraden.
Klik hier om naar de website van Dashlane te gaan.
-
Keeper
Ook Keeper mag niet ontbreken in deze lijst. Helaas biedt de wachtwoordmanager geen gratis versie, maar kun je Keeper wel 30 dagen gratis uitproberen.
Keeper staat niet voor niets hoog in onze lijst, want de wachtwoordmanager heeft ontzettend veel te bieden. Naast dat het add-ons heeft voor alle populaire browsers en te gebruiken is op de besturingssystemen Windows, MacOS en Linux, kun je Keeper ook gebruik op iOS- en Android toestellen.
Net als Dashlane waarschuwt Keeper wanneer je wachtwoorden zijn gestolen of terecht zijn gekomen op het darkweb. Ook geven ze je een waarschuwing wanneer je wachtwoorden zwak zijn.
Wanneer je Keeper wilt gebruiken met meerdere personen, dan biedt de wachtwoordmanager een familieplan aan. Met dit pakket zijn de wachtwoorden van jou en je familie een stuk veiliger. Daarnaast kun je onderling veilig bestanden delen.
Klik hier om naar de website van Keeper te gaan.
-
Bitwarden
Bitwarden is een open source project en het mooie hiervan is dat het helemaal gratis is. De code van deze wachtwoordmanager is voor iedereen beschikbaar en dat betekent dus ook dat iedereen de code kan controleren en fouten verhelpen. Om er zeker van te zijn dat de wachtwoordmanager veilig is, wordt het geauditeerd door een derde partij. Na het downloaden van de software kun je het op je eigen server laten draaien.
Naast de add-ons voor alle belangrijk browsers, kun je Bitwarden ook gebruiken op Android en iOS toestellen.
De software van Bitwarden is gratis te gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor een betaalde variant: Bitwarden Premium. Dit kost je 10 euro per jaar en hier krijg je twee-factor-authenticatie, 1 GB gecodeerde bestandsopslag en snellere klantenondersteuning voor terug.
Klik hier om naar de website van Bitwarden te gaan.
-
LastPass
Bij LastPass heb je de keuze uit zowel een gratis variant als meerdere betaalde abonnementen. Bezoek de website van LastPass om te kijken welke het beste bij je past.
Ook bij LastPass wordt de data beveiligd met behulp van AES-256 bit en PBKDF2 SHA-256. Dit betekend dus dat je wachtwoorden veilig worden opgeslagen. Naast wachtwoorden kun je met LastPass ook andere gevoelige data, zoals creditcardgegevens en adresgegevens opslaan. Bij het online bestellen van producten of diensten, worden deze gegevens automatisch ingevuld tijdens het bestelproces.
Wil je niet direct het betaalde lidmaatschap aanschaffen? De gratis versie van LastPass biedt voldoende handige functies. Zo kun je in tegenstelling tot andere wachtwoordmanagers de software ook gebruiken op je smartphone.
Wat je bij de bovenstaande wachtwoordmanagers nog niet bent tegengekomen is de functie die je apparaten beschermt tegen phishing. Reden genoeg om LastPass op te nemen in onze top 5 met de beste wachtwoordmanagers van 2020.
Klik hier om naar de website van LastPass te gaan.
-
RoboForm
RoboForm is een andere populaire wachtwoordmanager waarmee je kunt inloggen met slechts één klik. Wanneer je aan het surfen op het internet bent, slaat RoboForm je wachtwoorden automatisch op en sorteert deze in verschillende rubriek mappen. Hierdoor is het voor gebruikers makkelijk om de wachtwoorden terug te vinden. De wachtwoordmanager heeft zowel een gratis variant als twee betaalde abonnementen. Een betaalde versie voor persoonlijk gebruik en een betaalde versie voor zakelijk gebruik.
Een andere optie van RoboForm is om via een wachtwoordgenerator sterke wachtwoorden aan te maken. Daarnaast beoordeelt de wachtwoordmanager je huidige wachtwoorden op sterkte.
De wachtwoorden worden versleutelt met AES 256-bit en PBKDF2 SHA256. Deze versleuteling beschermt je wachtwoorden onder andere tegen dictionary en brute force. Daarnaast heb je bij RoboForm ook de mogelijkheid om in te loggen via twee-factor-authenticatie.
Klik hier om naar de website van RoboForm te gaan.
-
NordPass
NordPass mag zeker niet ontbreken in onze lijst met de beste wachtwoordmanager van 2020. De wachtwoordmanager is relatief nieuw en is onderdeel van de VPN-provider NordVPN. Zo onthoudt het je wachtwoorden en wanneer je op een website wilt inloggen, worden de wachtwoorden automatisch ingevuld. Daarnaast biedt NordPass ook een beveiligde opslagruimte voor creditcardgegevens, adresgegevens en andere gevoelige informatie.
Door de zero-knowledge architectuur van de wachtwoordmanager is de informatie voor niemand anders zichtbaar. Dit komt omdat de opgeslagen informatie eerst op het apparaat van de gebruiker wordt vergrendeld, voordat het naar de server wordt gestuurd.
Een andere mogelijkheid dat ook door NordPass wordt aangeboden is de twee-factor-authenticatie. Zelfs wanneer een hacker toegang krijgt tot je NordPass-hoofdwachtwoord, wordt je account beschermd door de twee-factor-authenticatie bescherming. Daarnaast zijn de sterke wachtwoordgenerator en wachtwoordsterkte-checker van de NordPass zeker het vermelden waard.
De wachtwoordmanager biedt zowel een gratis als een betaald lidmaatschap aan. Het voordeel van een premium versie is dat je je gegevens op meerdere apparaten (max. zes) kunt synchroniseren. Hierdoor kun je dus schakelen tussen je laptop, telefoon, tablet etc. Daarnaast kun je met de betaalde versie ook gegevens, zoals creditcardgegevens en andere persoonlijke gegevens opslaan. Ook het delen van vertrouwde informatie met vrienden, collega’s of familieleden is een functionaliteit dat alleen beschikbaar is met een premium abonnement.
Klik hier om naar de website van NordPass te gaan.
-
Sticky Password
Sticky Password is een betrouwbare wachtwoordmanager zonder al teveel poespas. De wachtwoorden worden automatisch ingevuld wanneer je een website bezoekt. Met de twee-stap-authenticatie en de biometrische authenticatie ondersteuning kun je ervan gaat dat je gegevens veilig zijn. Het hoofdwachtwoord kan alleen worden opgeslagen door de gebruiker en zal nooit zichtbaar zijn op de server van Sticky Password.
Sticky Password biedt ook de mogelijkheid om je creditcardgegevens veilig op te slaan en tijdens het online shoppen deze automatisch in te vullen.
Men heeft bij Sticky Password de keuze uit een gratis of betaald abonnement. Wanneer je kiest voor de gratis variant, kun je de betaalde versie voor 30 dagen gratis uitproberen.
Klik hier om naar de website van Sticky Password te gaan.
-
RememBear
Met RememBear kun je ervan uitgaan dat je beschikt over een betrouwbare wachtwoordmanager. Zo ben jij de enige die toegang kan krijgen tot je hoofdwachtwoord. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een beveiligd extern wachtwoord via de Diffie-Hellman-sleuteluitwisseling. Hierbij wordt een wachtwoord geverifieerd, zonder dat het wordt blootgesteld aan een internetverbinding.
De gegevens van gebruikers worden met Key Management Services van Amazon opgeslagen op de servers. Daarnaast voegen zij een extra beschermlaag toe door het gebruik van Transport Layer Encryption.
En ook bij RememBear hebben bezoekers de keuze uit een gratis en betaald abonnement. Bij het gratis abonnement kun je de wachtwoordmanager op één apparaat gebruiken en met een betaald abonnement gebruik je RememBear op al je apparaten.
Klik hier om naar de website van RememBear te gaan.
-
LogMeOnce
We sluiten deze lijst met de tien beste wachtwoordmanagers van 2020 af met LogMeOnce. LogMeOnce is zeer betrouwbaar en beschikt over verschillende inlog opties. Naast de twee-factor-authenticatie biedt de wachtwoordmanager ook de mogelijkheid aan om in te loggen met de unieke selfie 2FA-fotoherkenning optie. Ook biometrische vingerafdruk herkenning en een pincode horen tot de mogelijkheden om veilig in te loggen.
LogMeOnce biedt de gebruikers ook de mogelijkheid om op afstand uit te loggen, je verbonden apparaten te vergrendelen, de apparaten te lokaliseren en de gegevens te verwijderen. Bij verlies van een apparaat, kun je een aangepast bericht tonen aan de persoon die het apparaat heeft gevonden.
De wachtwoordmanager biedt zowel een gratis als betaald abonnement aan. Voor de verschillen verwijzen we je graag door naar de website van LogMeOnce.
Klik hier om naar de website van LogMeOnce te gaan.
Beschikbaar voor alle apparaten
Het steeds maar weer opnieuw moeten invullen van je wachtwoorden behoort tot één van de grootste frustraties onder internetgebruikers. Bijna alle browser hebben de optie om je wachtwoorden te onthouden, zodat je niet elke keer het wachtwoord hoeft in te vullen. Dit lijkt handig en dat is het ook, maar hier schuilt ook meteen het gevaar. Daarnaast maken de meeste mensen gebruik van meerdere apparaten en moeten ze op elk apparaat het wachtwoord opnieuw invullen. Denk alleen al aan je laptop, computer, telefoon of tablet.
Een wachtwoordmanager biedt de mogelijkheid om automatisch in te loggen op verschillende apparaten en browsers. Veel van bovenstaande wachtwoordmanagers bieden zowel een gratis als betaald abonnement aan. Bij een gratis abonnement kun je de wachtwoorden vaak niet synchroniseren op verschillende apparaten, maar blijft het nog steeds veiliger dan je wachtwoorden in je browser op te slaan.
Conclusie
Een wachtwoordmanager is de ideale oplossing om je wachtwoorden veilig op te slaan. En hoewel het gebruik ervan steeds populairder wordt, merken we dat er nog veel mensen geen gebruik van maken. Terwijl je bij veel aanbieders ook een gratis variant vindt en dat ook al een stuk veiliger is dan je wachtwoorden via de browser op te slaan. Waarschijnlijk komt dat omdat men nog niet bekend is met het gebruik van een wachtwoordmanager of het gevaar niet inzien van het opslaan van wachtwoorden via de browser. We hopen dat je aan de hand van onze lijst met de tien beste wachtwoordmanagers van 2020 een passende wachtwoordmanager hebt gevonden.