Is het gebruik van een VPN legaal?
Waarschijnlijk ben je hier beland omdat je wilt weten of het gebruik van een VPN legaal is. Het antwoord hierop is ja, in Nederland mag je een VPN legaal gebruiken. Echter, er zijn landen waar het gebruik van een VPN niet is toegestaan. Ook mag je een VPN uiteraard niet gebruiken voor illegale activiteiten. Een VPN-dienst komt vaak negatief in het nieuws en daardoor had jij waarschijnlijk twijfels over het gebruik ervan. Dus op de vraag of een VPN-verbinding legaal is, is het antwoord ja en of het alleen voor illegale activiteiten van toepassing is, is het antwoord nee. In dit artikel zullen wij dieper ingaan op de mogelijkheden en het gebruik van een VPN-dienst.
Wat is een VPN?
Een simpele uitleg van een VPN is dat er een ‘privé tunnel’ tussen jouw apparaat en de server wordt gemaakt. De gegevens, zoals webverkeer, wordt tussen een apparaat en de server versleuteld. Dit zorgt er voor dat deze gegevens niet zichtbaar zijn voor hackers en inlichtingendiensten. In de kinderjaren van deze technologie, werd een VPN-verbinding voornamelijk gebruikt om bedrijfsdocumenten veilig te bewaren en te delen. Tegenwoordig kent de technologie veel meer doeleinden. Zo maken veel mensen zich zorgen over hun online privacy, niet geheel onterecht en kan een VPN-dienst je helpen om je online activiteiten privé te houden. Een andere reden om een VPN te gebruiken is om geografische blokkades, zoals streamingdiensten te omzeilen.
Verbergt een VPN echt al mijn activiteiten?
Je internetprovider kan niet achterhalen wat je aan het doen bent op het internet, maar sommige aanbieders van VPN’s kunnen dat wel. De aanbieders houden zogeheten logs bij. Wanneer je je bezighoudt met strafbare activiteiten, dan kan de politie of inlichtingendienst een VPN-aanbieder dwingen om de gegevens van jouw online activiteiten te overhandigen. Daarom is het aan te raden om om een VPN-aanbieder te kiezen met een zero-logs policy. In het verleden is meerdere keren voorgekomen dat een aanbieder aangaf geen logs bij te houden, maar na een sommering van een instantie, toch over logs beschikte.
Ook zijn er gratis VPN-diensten waarbij er met de gebruikers werd meegekeken, toegang hadden tot persoonlijke informatie of dat ze geen encryptie boden. Je kiest vaak voor een VPN om je veiliger te voelen op het internet. Daardoor adviseren wij ook geen gebruik te maken van gratis VPN’s. De prijs voor een betrouwbare VPN is tegenwoordig zeer betaalbaar en daardoor ook zeker de moeite waard.
Een VPN gebruiken in Nederland
In Nederland is het gebruik van een VPN legaal. Sterker nog, het gebruik hiervan wordt vanuit de overheid zelfs aangeraden. Het gebruik hiervan is niet voor niets in de laatste jaren ontzettend gestegen. Naast dat je geen last hebt van pottenkijkers, kun je met een VPN ook websites bezoeken die normaal gesproken niet toegankelijk zouden zijn voor Nederlands verkeer. Naast Nederland wordt een VPN wereldwijd door de meeste landen geaccepteerd. Dit geldt echter niet voor alle landen en hieronder lees je waar ter wereld het gebruik van een VPN illegaal is. Echter, omdat landen zoals Nederland het gebruik ervan accepteren, betekent niet dat je je niet aan de wet dient te houden. Illegale activiteiten blijven uiteraard strafbaar, maar de pakkans is een stuk lager.
Een VPN gebruiken in het buitenland; waar is dit illegaal?
Hierboven gaven we al aan dat je niet overal een VPN legaal kunt gebruiken. In sommige landen is het namelijk verboden en daarom hebben wij hieronder een overzicht gemaakt met de betreffende landen. In een aantal van onderstaande landen is het niet helemaal duidelijk of het gebruik van een VPN illegaal is en wat voor straf hierop staat. Wel loop je in deze landen een risico.
China
In China is het een grijs gebied. Er zijn enkele aanbieders goedgekeurd door de overheid in het land, grote kans dat deze logs bijhouden en doorsturen naar de Chinese overheid. In 2018 is er door de autoriteiten gedreigd om buitenlandse VPN’s te blokkeren, maar tot heden zijn deze nog steeds te gebruiken.
Egypte
Sinds 2017 heeft het land verschillende VPN-protocollen geblokkeerd. In theorie is het het gebruik ervan niet illegaal, maar wel zeer lastig om dit te omzeilen.
Irak
In Irak geldt er sinds 2014 een verbod op social media en VPN-verbindingen. Dit is destijds ingesteld om Islamitische Staat te bestrijden en hoewel de groepering het land niet meer in zijn greep heeft, blijven de maatregelen nog steeds van toepassing.
Iran
Iran heeft een jaar eerder dan Irak bepaalde VPN’s verboden. Sinds 2013 is het gebruik hiervan illegaal en kan het promoten en aanbieden resulteren in een gevangenisstraf. Er zijn enkele aanbieders door de Iraanse overheid goedgekeurd.
Noord-Korea
Dit land staat bekend om de hevige censuur. Inwoners van het land kunnen amper gebruik maken van het reguliere internet.
Oeganda
Het land heeft in 2018 een belasting geïntroduceerd op het gebruik van social media. Daardoor gingen inwoners van het land massaal gebruik maken van VPN’s. Om dit te voorkomen heeft de autoriteiten van het land veel aanbieders geblokkeerd en het gebruik ervan afgeraden. Echter, het is op het moment van schrijven niet volkomen illegaal.
Oman
In dit land is het illegaal. Om toch gebruik te mogen maken kunnen inwoners een licentie aanvragen. Hiermee kunnen zij gebruik maken van diensten die door de overheid zijn goedgekeurd.
Rusland
Ook in Rusland is de internetvrijheid zeer beperkt. Zo mogen providers sinds 2017 alleen hun diensten aanbieden aan Russische inwoners, wanneer de gegevens worden gedeeld met de overheid. Veel aanbieders zijn hier niet mee akkoord gegaan en bieden een services niet meer aan in het land.
Syria
Het gebruik is in Syria officieel legaal, maar VPN-protocollen worden als sinds 2011 aangevallen en dus op deze manier geblokkeerd.
Turkije
In Turkije is het gebruik een grijs gebied. Het gebruik werkt niet altijd en het kan zijn dat de regering je beter in de gaten gaat houdt als ze erachter komen dat je er gebruik van maakt. Dit wordt achterhaald door een DPI.
Turkmenistan
In dit land worden alle buitenlandse media geblokkeerd. Het land beschikt over één internetprovider, die in handen is van de overheid. Naast buitenlandse media is ook het gebruik van VPN’s verboden.
Verenigde Arabische Emiraten
In de VAE is het voor organisaties toegestaan. Ook burgers mogen er gebruik van maken, mits ze geen illegale praktijken uitvoeren natuurlijk. Onder illegale praktijken valt ook het bezoeken van datingsites, Netflix en VoIP-services, zoals Skype. Bij het negeren van deze regels staat er een hoge geldboete of zelfs een gevangenisstraf tegenover.
Wit-Rusland
Sinds 2015 is het verboden voor inwoners om gebruik te maken anonimiserende netwerken. Hier valt ook bijvoorbeeld de Tor-browser onder.
Legaal films kijken met een VPN
Het is onder veel mensen bekend dat het aanbod van streamingdiensten per land verschilt. Sommige streamingdiensten werken zelfs alleen in bepaalde landen. Zo is bijvoorbeeld het aanbod Videoland niet buiten Europa te bekijken. Lees hier hoe je toch je favoriete films en series van Videoland in het buitenland kunt blijven bekijken. Streamingdiensten, zoals Netflix, zijn continue bezig om VPN-verbindingen te blokkeren en aanbieders van VPN’s zijn op hun beurt weer continue bezig om deze blokkades te omzeilen. Dit doen zij bijvoorbeeld door continue andere IP-adressen te gebruiken. Afhankelijk van welke provider je gebruikt, kan het voorkomen dat je bij het bezoeken van bijvoorbeeld Netflix de toegang wordt geweigerd. Kijk daarom altijd voordat je een abonnement aanschaft wat de ervaringen van andere gebruikers zijn met betrekking tot het bekijken van films en series.
Waarom heeft een VPN een slechte reputatie?
Steeds meer Nederlanders maken gebruik van een VPN. Zakelijk wordt er ook door veel bedrijven gewerkt met de technologie. Niet vreemd natuurlijk, want het zorgt voor meer veiligheid en vrijheid. Echter, veel mensen denken nog steeds dat VPN’s illegaal zijn. Hoewel er uitzonderingen zijn, is dit in de meeste landen niet het geval. Waarom is dat? En waar komt deze slechte reputatie vandaan?
Met een VPN worden je online activiteiten niet zichtbaar voor hackers en inlichtingendiensten. En dat laatste is natuurlijk ideaal voor mensen die zich bezighouden met illegale praktijken. Het vereenvoudigd simpelweg online criminaliteit. Ook zijn er veel mensen die niet begrijpen waarom je onzichtbaar dient te willen zijn voor de overheid als je niks te verbergen hebt.
Conclusie: is het gebruik van een VPN legaal?
Op de vraag of een VPN legaal is, is het antwoord dat het gebruik van een VPN in Nederland en veel landen volledig legaal is. In ons land wordt het door de overheid zelfs aangemoedigd. Echter, dit geldt niet overal te wereld en het is daarom belangrijk dat je bij voorbaat weet waar dit wel mag en waar dit niet mag. Het overtreden van de regels in de betreffende landen kan tot vervelende consequenties leiden. Hoewel het in de meeste landen gewoon is toegestaan, sta je niet boven de wet. Je bent nog steeds strafbaar, alleen is de pakkans een stuk kleiner. Daarnaast heeft een VPN nog steeds een slechte reputatie, maar merken we ook dat steeds meer Nederlanders het nut van de service inzien.